Λαβράκι στη σχάρα με ψητή ντομάτα & σαλάτα καλαμποκιού: Το λευκό ψάρι που βοηθά στην αύξηση της βιταμίνης Β12 και στην πρόληψη της αναιμίας – BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Υλικά:

  • 1 ¼ κιλό λαβράκι, ιππόγλωσσα ή φιλέτο μπακαλιάρου, κομμένο σε 4 μερίδες
  • 2 κ. σ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 6 κ. σ. κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε 6 κομμάτια
  • 1 κ. σ. κάπαρη, ξεπλυμένη
  • 1 κ. σ. ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, όπως σχοινόπρασο και μαϊντανό
  • 4 στάχια καλαμπόκι με φλοιούς
  • 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
  • 2 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ¾ κ. γλ. αλάτι, χωρισμένο
  • ¼ κ. γλ. αλεσμένο πιπέρι συν 1/8 κουταλάκι του γλυκού, χωρισμένο
  • 1 κ. σ. χυμό λεμονιού ή λάιμ

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε το γκριλ στην υψηλότερη θερμοκρασία
  2. Συνδυάστε το κρασί και το κρεμμύδι σε μια μικρή κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί στο μισό, 3 με 4 λεπτά, μετά χαμηλώστε τη θερμότητα στη χαμηλότερη ρύθμιση
  3. Προσθέστε σιγά σιγά το βούτυρο, 1 κομμάτι τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει πριν προσθέσετε το επόμενο κομμάτι.
  4. Αφού αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε την κάπαρη και τα μυρωδικά και καλύψτε για να διατηρηθεί ζεστό
  5. Τραβήξτε προς τα πίσω τα φλούδια καλαμποκιού, αφαιρέστε το εσωτερικό
  6. Αλείψτε τα ψάρια και τις ντομάτες με λάδι και πασπαλίστε με 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  7. Λαδώστε τη σχάρα, μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια προς υψηλή, ψήστε το καλαμπόκι, γυρίζοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν οι κόκκοι, περίπου 10 λεπτά
  8. Ψήστε το ψάρι μέχρι να ξεφλουδίσει, περίπου 5 λεπτά ανά πλευρά
  9. Μετά ψήστε και τις ντομάτες για περίπου 2 λεπτά ανά πλευρά
  10. Κόβετε τις ντομάτες σε κομμάτια και τις βάζετε σε ένα μεσαίο μπολ
  11. Κόβουμε και το καλαμπόκι και προσθέτετε αυτό, το χυμό λεμονιού (ή λάιμ) και το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι στις ντομάτες στο ίδιο μπολ
  12. Σερβίρετε το ψάρι με τη σάλτσα και τη σαλάτα και απολαμβάνετε

Οφέλη

Το λαβράκι είναι από τα πιο δημοφιλή ψάρια της ελληνικής κουζίνας και κυρίως το παρασκευάζουμε ψητό με την προσθήκη διαφόρων συνοδευτικών ή όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση με σαλάτα. Σε αυτή την συνταγή μας προσφέρει 476 θερμίδες, 29 γρ. λιπαρά, 24 γρ. υδατανθράκων, 3 γρ. φυτικών ινών, 32 γρ. πρωτεΐνης, 9 γρ. σακχάρων και 13 γρ. κορεσμένων λιπαρών.

Λαβράκι

Το λαβράκι, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Είναι γεμάτο με πλήρη και εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη πρωτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σελήνιο. Και είτε τρώτε λαβράκι, ριγέ λαβράκι ή οποιοδήποτε άλλο είδος αυτού, τα οφέλη για την υγεία και τα στοιχεία διατροφής είναι σχεδόν τα ίδια.

Μεταξύ της λίστας με τα οφέλη για την υγεία, το λαβράκι παρέχει υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, αποτρέπει την ανεπάρκεια Β12 και καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη. Όχι μόνο είναι μια τροφή με λίγες θερμίδες ιδανική για τη διαχείριση του βάρους, αλλά είναι επίσης πλούσιο σε ποιοτική πρωτεΐνη.

Μια πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή βοηθά στην οικοδόμηση και διατήρηση των μυών και αυξάνει τον κορεσμό μετά από ένα γεύμα. Μια ανασκόπηση δεδομένων που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με υψηλότερη πρωτεΐνη παρείχαν βελτιώσεις στο σωματικό βάρος, τον έλεγχο της όρεξης και τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.

Το σελήνιο, από την άλλη πλευρά, είναι ένα ιχνοστοιχείο που δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στον οργανισμό, που παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανοσολογικής απόκρισης. Μια δίαιτα πλούσια σε σελήνιο θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα φυσικό φραγμό έναντι λοιμώξεων και ασθενειών, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

Επιπλέον, το σελήνιο βοηθά στην ενίσχυση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των εισβολέων οργανισμών και των ελεύθερων ριζών. Είναι σημαντικό να τρώτε τροφές πλούσιες σε σελήνιο για να βελτιώσετε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό που πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Χωρίς επαρκή Β12 στη διατροφή σας, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε αναιμία με βιταμίνη Β12.

Η αναιμία σημαίνει ότι το σώμα δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει οξυγόνο εκεί που χρειάζεται. Αυτό οδηγεί σε αδυναμία και κόπωση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αντιμετωπίσετε στειρότητα, καρδιακές παθήσεις, προβλήματα με το νευρικό σύστημα, γενετικές ανωμαλίες, επιπλοκές εγκυμοσύνης, ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ειδικά τα καρδιακά νοσήματα και το εγκεφαλικό παραμένουν οι κύριες αιτίες θανάτου σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Μια δίαιτα πλούσια σε τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 όπως το λαβράκι έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν βελτιώσεις στα τριγλυκερίδια του αίματος, αποτροπή αύξησης των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης και αύξηση της «καλής» χοληστερόλης. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 έχουν αποδειχθεί ότι ωφελούν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση.

 



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

*