Αλκοόλ και φαγητό: Συνδυασμός που παχαίνει;


Έχω ακούσει ότι όταν μαζί με το γεύμα μας πίνουμε και αλκοόλ (ακόμα και μπίρα ή κρασί,που θεωρούνται «ελαφριά»), τότε το αλκοόλ είναι πιο πιθανό να μας παχύνει. Τι ισχύει λοιπόν σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ μαζί με το φαγητό;

Στο ερώτημά σας απαντά η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Αγαπητή φίλη,

Καμία τροφή από μόνη της δεν μας παχαίνει. Όλα εξαρτώνται από την συνολική διατροφή σου και συγκεκριμένα το ενεργειακό ισοζύγιο και από τους παράγοντες που μπορεί να το επηρεάσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σώμα μας είναι μια μηχανή τέλειας καύσης.

Η κατανάλωση τροφικών με απλά σάκχαρα πχ. κοκτέιλ με χυμούς φρούτων ή ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αυξομειωση των επιπέδων γλυκόζης και πείνα οδηγώντας επομένως στην υπερκατανάλωση τροφης και θερμίδων.

Από την άλλη, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί έχει περίπου 120-150 θερμίδες και πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν το σώμα και το μεταβολισμό.

Τέλος ένα ποτήρι μπύρα έχει περίπου 150 θερμίδες και λόγω του αφρού μπορεί να οδηγήσει στο να χορτάσεις με λιγότερη ποσότητα τροφης.

Το πρήξιμο που μπορεί να νιώθεις οφείλεται στην κατάποση αέρα και όχι στο ότι η μπυρα από μόνη της κάνει «κοιλιά».

Τέλος, η τακτική του να κόβεις φαγητό για να πιεις είναι τελείως λανθασμένη και στερεί από το σώμα σου θρεπτικά συστατικά ενώ σε κάνει ευάλωτη στο αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ αφυδατώνει χρειάζεσαι παραπάνω νερό και υγρά όταν πίνεις.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

*